Web Analytics Made Easy - Statcounter

خبرگزاري آريا - «ماکان بند» کنسرت ارزان قيمت براي دوستدارانش برگزار مي‌کند. اعضاي اين گروه اعلام کردند طي روزهاي 3 و 4 دي به ميزباني سالن همايش‌هاي ايرانيان کنسرت «ماکان براي همه» را روي صحنه مي‌برند که قيمت بليت تمامي صندلي‌هاي اين کنسرت 45 هزار تومان است. «رهام هاديان» و «امير مقاره» اعلام کردند که پس از هشت سانس کنسرتشان در ماه آذر قصد برگزاري اجراي ديگري در تهران نداشتند، اما اين کنسرت را براي آن دسته طرفدارانشان برگزار مي‌کنند که در اجراهاي قبلي موفق به خريد بليت نشده‌اند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

همچنين آنها اعلام کردند که گروه ماکان هيچ دستمزدي در اين کنسرت نخواهد داشت و تمامي درآمدها صرف هزينه‌هاي برگزاري کنسرت مي‌شود.
اما «ياشار خسروي»، سرپرست و مدير هنري ماکان بند، در گفتگو با خبرنگار «موسيقي ما» اعلام کرد که احتمال دارد کنسرت ماکان براي همه در شهرهاي ديگر ايران هم برگزار شود. او در اين زمينه گفت:«کنسرت‌هاي ماکان براي همه در قالب يک تور برگزار نمي‌شود اما در صورتي که هماهنگي‌هاي لازم با تهيه‌کننده‌هاي کنسرت شهرستان‌ها صورت گيرد اين امکان وجود دارد که ماکان براي همه را در ساير شهرهاي ايران هم داشته باشيم.»
اين اقدام خوب ماکان‌بند در حالي رخ مي‌دهد که طي ماه‌هاي گذشته خوانندگان زيادي اعلام کردند که براي همراهي با مخاطبان و به دليل شرايط اقتصادي تمايل به برگزاري کنسرت خياباني يا کنسرت‌هايي با بليت ارزان قيمت دارند اما به غير از يک مورد هيچکدام اجرايي نشد. محمد معتمدي تنها خواننده‌اي بود که طي دو شب کنسرت‌هاي رايگاني را در پارک آب و آتش روي صحنه برد و ماکان‌بند اولين گروه موسيقي پاپ است که در راستاي حمايت از طرفدارانشان چنين اقدامي خواهند کرد.
موسسه «آوازي نو» که تهيه‌کننده و ناشر آثار ماکان بند است هم در اطلاعيه‌اي اعلام کرد:««موسسه آوازي نو در راستاي رسالت فرهنگي خود که همانا ايجاد نشاط اجتماعي و اميد در تمام اقشار جامعه است و با توجه به استقبال بي‌ نظير از کنسرت‌هاي گروه ماکان و ايجاد تسهيلات براي استفاده آن دسته از مخاطبان که به هر دليلي تا کنون موفق به حضور در کنسرت‌هاي گروه ماکان نشده‌اند، تصميم به برگزاري کنسرتي ويژه با عنوان «ماکان براي همه» گرفته است. موسسه آوازي نو و هنرمندان ماکان هيچ نفع مادي از برگزاري اين کنسرت براي خود متصور نيستند و قيمت بليت براساس ساير هزينه‌هاي اجرايي محاسبه و تعيين شده است. در اين کنسرت ويژه قيمت بليت براي تمام صندلي‌هاي سالن به صورت يکسان (چهل و پنج هزار تومان) است. اين اقدام فرهنگي با همکاري ويژه ساير بخش هاي اجرايي که با کمترين هزينه ما را همراهي کردند، برگزار مي‌شود. همچنين مراتب قدرداني خود را از دفتر موسيقي وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي، اداره نظارت بر اماکن عمومي و مديريت سالن همايش‌هاي ايرانيان اعلام مي‌کنيم. اين اقدام هديه‌اي کوچک از طرف موسسه آوازي نو هنرمندان گروه ماکان به مخاطبان ميليوني، فهيم، مهربان، جوان و هميشه همراه عزيزمان است.»
از سوي ديگر تور کنسرت‌هاي ماکان بند اين روزها در شهرهاي مختلف ايران در حال برگزاري است و آنها در شهرهاي مرند، مراغه، خرم‌آباد و قزوين روي صحنه خواهند رفت.

منبع: خبرگزاری آریا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.aryanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری آریا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۱۹۲۸۳۵۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

۵ علت خرید اتوبوس شهری از چین | تفاوت اتوبوس داخلی با چینی چقدر است؟

همشهری آنلاین- مهدی اسماعیل پور: شهردار تهران در جریان بخشی از صحبت هایش در جلسه شورای اسلامی شهر تهران و در پاسخ به برخی از اعضا که ایراد ها و انتقاد هایی از قرارداد منعقد شده با طرف چینی داشتند، توضیحاتی را ارائه کرد که بخشی از آن در قالب یک ویدئوی کوتاه با عنوان " چرا ناراحتند؟" در فضای رسانه و مجازی دست به دست می شود. علیرضا زاکانی در این برش کوتاه از صحبت هایش می گوید: «چرا ناراحتند که قرار است ما ماشین با کیفیت ارزان در اختیار مردم قرار دهیم؟ خودرویی که ما در چین با تامین قطعات آن درشهر تهران قرارداد بستیم ۲۲۰ هزار یورو است. جرم ما این است که پا در کفش عده ای کرده ایم که اصلا علاقه ندارند تا بازی شان در کشور بهم بخورد.»

اتوبوس برقی داخلی ۱۵ میلیارد، نه ۱۲ میلیارد تومان

از جمله موارد و شبهات مطرح شده در این رابطه قیمت اتوبوس برقی داخلی است و مدعی شده اند که برخلاف آنچه که شهردار تهران گفته است، قیمت داخلی این خودرو ها ۱۲ میلیارد تومان و معادل ۱۸۱ هزار یورو است! نکته اول؛ کلانشهر در فروردین ماه امسال با کمک دولت از ۴۰ اتوبوس برقی داخلی رونمایی کرد،در همین رابطه علی قاسم‌پور عضو شورای اسلامی شهر کرج که این قیمت هر دستگاه اتوبوس برقی را ۱۵ میلیارد تومان اعلام کرده است، نه ۱۲ میلیارد تومان که این روزها برخی ها روی این قیمت مانور می دهند.

قیمت اتوبوس های برقی داخلی ۳۳۳ هزار یورو

با توجه به نرخ یورو در ارز مبادله ای در این روزها که حدود ۴۵ هزار تومان است، حتی معادل ارزی همان قیمت ۱۲ میلیارد تومان ادعایی هم ۲۶۶ هزار یورو می شود، اما افرادی که به شهردار تهران ایراد گرفته اند ومثلا نکته بین هستند، معادل ارزی این مبلغ را ۱۸۱ هزار یورو به خورد مخاطب خود می دهند! حالا اگر معادل ارزی همین حدود ۱۵ میلیارد تومان قیمت واقعی که عضو شورای اسلامی شهر کرج برای هرکدام از اتوبوس های برقی خریداری شده عنوان کرده است را محاسبه کنیم، رقمی درحدود ۳۳۳ هزار یورو می شود. یعنی تقریبا ۱۵۲ هزار یورو کمتر از قیمت واقعی!

۳۲۳ هزار یورو قیمت درج شده در قرارداد

حالا این حساب و کتاب های فرضی را کنار می گذاریم و برای پی بردن به اصل ماجرا سراغ برگه قراردادی می رویم که در وزارت کشور به امضا رسیده است. در این برگه مبلغ قرارداد هر دستگاه اتوبوس برقی داخلی ۳۲۳ هزار یورو است. این در شرایطی است که قیمت هر دستگاه اتوبوس برقی ساخت چین جدا از اینکه کیفیت و خدمات پس از فروش بهتری دارد، ۲۲۰ هزار یورو است؛ یعنی حدود ۱۰۳ هزار یورو ارزان تر!

اتوبوس های چینی حدود ۵ میلیارد تومان ارزان تر

به عبارت دیگر تفاوت ریالی اتوبوس برقی داخلی و چینی جدا از دیگر فاکتورها از جمله کیفیت، خدمات پس از فروش و سرعت تحویل، به نرخ امروز حدود ۴ میلیارد و ۷۰۰ میلیارد تومان ارزان تر است. اینکه شهردار تهران اعلام کرده اتوبوس های چینی ارزان تر از نمونه های داخلی است حرف امروز نیست. زاکانی در اول اسفند سال گذشته هم عنوان کرده بود که تفاوت قیمت اتوبوس‌های برقی چینی با اتوبوس‌های برقی داخلی بین حدود ۵ میلیارد تومان در هر اتوبوس است، در این رابطه گفته بود: «اتوبوس‌های چینی به مراتب ارزان‌تر از اتوبوس‌های داخلی هستند.»

کلاهی که می‌خواهند بر سر مردم بگذارند

به این ترتیب مشخص می شود که مخالفان و منتقدان سیاسی شهرداری و البته افرادی که منافع شان با بحث واردات خودروی ارزان قیمت و با کیفیت تر چینی به خطر افتاده تلاش دارند تا به مخاطبان و افکار عمومی القا کنند که با قرارداد چین کلاه گشادی بر سرشان رفته است و خرید اتوبوس های برقی بی کیفیت و گران تر مونتاژکاران داخلی به سرعت تحویل بسیار پایین به سود تهران و تهرانی ها است! در واقع کسانی که می‌خواهند سر مردم کلاه بگذارند و در راستای منافع خودشان از جیب مردم پول بردارند همان هایی هستند که برای کنسل شدن قرارداد واردات خودرو و اتوبوس برقی از چین تلاش می کنند و دست و پا می زنند!

کد خبر 848534 منبع: همشهری آنلاین برچسب‌ها حمل و نقل خودروی برقی علیرضا زاکانی اتوبوس - شرکت واحد اتوبوسرانی تهران و حومه شهرداری شهردارى تهران تهران مافیا

دیگر خبرها

  • سئو حرفه و خدمات سئو سایت چه تفاوتی دارند
  • قیمت طلا و سکه امروز ۱۲ اردیبهشت؛ سکه ۷۰۰ هزار تومان ارزان شد
  • ۵ علت خرید اتوبوس شهری از چین | تفاوت اتوبوس داخلی با چینی چقدر است؟
  • آیا با هواپیما می‌توان سفری ارزان به مشهد داشت؟
  • مشکل برگزاری کنسرت موسیقی در بوشهر حل شد؟
  • بلیت‌ کنسرت محسن ابراهیم‌زاده را از «سینماتیکت» تهیه کنید
  • قیمت خودرو امروز ۱۱ اردیبهشت + جدول
  • قیمت خودرو امروز ۱۱ اردیبهشت +جدول
  • رونمایی از ارزان‌ترین گوشی تاشو دنیا با دوربین ۱۰۸ مگاپیکسلی
  • نحوه خرید بلیط چارتر به مقصد دبی